Välja facility management

februari 8, 2024

Jag förstod nog aldrig värdet av noggrant städade lokaler förrän jag började driva företag själv. I alla fall inte fullt ut. Jag hade förstås arbetat på ett antal arbetsplatser tidigare och därmed indirekt dragit nytta av renligheten. Jag hade bara inte tänkt på den. Men nu är det annorlunda.

Sedan vi drog igång vår verksamhet och skaffade våra lokaler har vi blivit allt fler. I kombination med detta har vi också börjat syssla med mer saker i våra faciliteter. Folk och arbetsuppgifter genererar damm, det står verkligen klart för mig och mina kollegor nu. Det var detta behov som gjorde att vi började snegla på facility management.

Det var en gammal vän till mig som först nämnde facility management för mig, ska sägas. Jag hade aldrig hört talas om uttrycket innan dess. Han berättade att de gått till en servicefirma som var speciellt inriktade just på facility management. D.v.s. en tjänst som – i större utsträckning än ”vanlig” städning – utgår ifrån kundens specifika behov. Jag lyssnade nyfiket på hans utläggning om facility management och den nytta han ansåg att tjänsten gett verksamheten. Det var spännande att höra.

Måndagen efter att jag talat med min vän om facility management tog jag upp saken på måndagsmötet. Ironiskt nog kändes bordet i mötesrummet extra smutsigt den dagen. Kaffefläckar och damm avlöste varandra längs träytan och blev extra synliga när morgonsolen lös in genom fönstret. Vi var tvungna att göra något, lät jag berätta. Detta något var facility management.

Processen därefter gick förvånansvärt fort. Jag litade förstås på min väns åsikt angående företaget de anlitat för facility management men jag ville också researcha själv. Efter att ha googlat ett varv på alternativa företag landade jag ändå i detta förslag. De verkade väldigt bra och priserna var verkligen attraktiva jämfört med vissa konkurrenter. Lång erfarenhet hade de dessutom, och – precis som min vän sagt – en speciell inriktning mot just facility management.

En annan sak som tilltalade mig med företaget och deras tjänster inom facility management var anpassningsbarheten. Det verkade ganska enkelt att, som kund, justera tjänsten om man ansåg att det var nödvändigt. Detta kan jag tänka mig är relativt unikt i branschen, i alla fall givet den ringa erfarenhet jag har av denna typ av företag.

Hur som helst så är vi, såhär 6 månader in, väldigt nöjda med företaget och deras facility management. Det ska verkligen betonas. Jag kommer att berätta mer om just varför nästa vecka!


Bizmedia